צליאק, תזונה וצמחי מרפא


על ריפוי טבעי וצליאק

צליאק (בעברית כרסת) היא הפרעה מטאבולית כרונית, הגורמת לחוסר יכולת של הגוף לעכל גלוטן (או ליתר דיוק גליאדין, רכיב של הגלוטן). גלוטן מצוי בשפע בחיטה, שעורה, שיפון, ובסוגי דגנים אחרים, וכך חולי צליאק נאלצים להגביל משמעותית את התזונה שלהם על מנת לסבול פחות מנגזרות ההפרעה.

צליאק הוא אחת ההפרעות ה"מציקות" ביותר, מאלה שמשפיעות במיוחד על התפריט ועל מה שמותר ואסור לאכול – אבל הוא גם הזדמנות (קצת אגרסיבית, אבל בכל זאת…) הזדמנות לאכול בריא יותר ולקחת איתך את כל המשפחה. עוד על צליאק ועל שינויים תזונתיים וצמחי מרפא שיעזרו לחיות עם האורח הלא קרוא – במאמר שלפניכם.

מה זה בדיוק צליאק?

מערכת החיסון של חולי צליאק מזהה את הגליאדין ברירית המעי כגורם זר שיש לגרש. ה"חיילים" של מערכת החיסון יוצרים סביב "הגוף הזר" תהליך דלקתי (כן כן, ממש בתוך רירית המעי). כתוצאה מכך, רירית המעי עומדת במתקפה תמידית, ונפגעת. המבנה דמוי המברשת שלה נהרס, ויעילותה נפגמת. בגלל שחלק לא מבוטל מתהליך העיכול וספיגת רכיבי התזונה מתרחש לאורך המעי, חולי צליאק אשר אינם מטופלים, סובלים לעיתים מספיגה לקויה עד תת ספיגה של רכיבי מזון.

תסמינים של צליאק

ראשית, נזכיר את הבטן התפוחה בשלה קיבלה המחלה את השם הלא סקסי בעברית – כרסת. תסמינים שכיחים נוספים של צליאק הם למשל:

דיספפסיה – בעיות עיכול, שלשול, עצירות, גזים, וכדומה.

הקאות

תת תזונה ואבדן משקל

עיכובים בגדילה אצל ילדים

חוסר בברזל, 12B, וחומצה פולית – אנמיה

חוסר במרכיבי תזונה אחרים, כמו מינרלים, ויטמינים, אלקטרוליטים

אוסטאופרוזיס

הליקובקטר פילורי – מערכת העיכול החלשה של חולי צליאק בדרך כלל לא מצליחה להתגונן מפניו וכך הוא מצוי אצל מרבית החולים.

דיכאון וחוסר איזון נפשי – יש מחקרים הקושרים צליאק עם סכיזופרניה.

לעיתים יתפתחו הפרעות נוספות, כמו חוסר סבילות ללקטוז (סוכר החלב), חוסר איזון בתפקוד בלוטת התריס (תאירויד), בעיות פריון, ויש מחקרים הקושרים בין צליאק לסרטן.

צליאק ותזונה

אין "תרופה" לצליאק, והמאובחנים בהפרעה מתבקשים לסגל תזונה מתאימה ולהימנע לחלוטין ממוצרים המכילים גליאדין – כלומר גלוטן.

בין שאר המזונות שיש להימנע מהם:

חיטה – קמח חיטה וכו מוצריו, כולל עוגיות, קרקרים, חטיפים, בורקסים, פסטות, אטריות, פירורי לחם, שקדי מרק וכדומה.

שעורה (מומלץ לבדוק את תכולת דגני הבוקר שלכם)

שיפון

סולת

כוסמין

רטבים, סלטים מוכנים, שימורים, גלידות, מרקים ומאכלים אחרים – שלא כתוב עליהם במפורש שהם נטולי גלוטן, מומלץ להיזהר בצריכה.

שיבולת שועל (קוואקר) מכילה חומר דומה לגליאדין, וכ – 20% מחולי הצליאק מגיבים בצורה אלרגית גם אליה. לכן יש לצרוך ממנה במשורה. בשל הקשר בין אי סבילות לגלוטן לאי סבילות ללקטוז, גם מוצרי חלב מומלץ לצרוך בחסכנות.

עזרה טבעית להתמודדות עם צליאק

צמחי מרפא יסייעו לשיקום ריריות המעי ולשמירה על מערכת עיכול בריאה וחזקה ככל האפשר. הם לא יחליפו דיאטה קפדנית, אבל ישפרו את עמידות המעי להתקפות מערכת החיסון עליו.

הטיפול בצליאק הוא כמובן כרוני, לאורך תקופה ארוכה. אבל הפורמולות יכולות להשתנות מפעם לפעם על מנת לחדש, לשמור על עירנות הגוף למרכיבי הפורמולה, ועל הדרך, אולי גם לחזק עוד מערכות או לטפל בעוד משהו שעלה..

בין צמחי המרפא שאפשר להשתמש בהם בטיפול בצליאק:

הביתיים:

קינמון – נפלא למערכת העיכול, מטפל בקשיי עיכול ובגזים, מחזק את מערכת העיכול.

שום – אנטי בקטריאלי, אנטי ויראלי, ואנטי פטרייתי, מטהר מעיים, מחטא, ונפלא לחידוש וחיזוק מערכת העיכול

קמומיל רומאי  – מרגיע, נוגד עוויתות, נוגד דלקת, נוגד גזים ונפיחות במערכת העיכול. מטפל בקשיי עיכול, נפיחות בבטן, גזים, כאבי בטן.

שומר

פטרוזיליה, מרווה, ואחרים.

לשימוש בפורמולה טיפולית:

ניתן לשלב נוגדי אלרגיה (כמו סרפד, שוש קירח, עירית גדולה, לענה מצוייה ואחרים)

עם נוגדי דלקת (כמו כורכום, ספיראה, ואחרים)

משפרי פעילות מערכת העיכול (למשל ג'ינג'ר, הל, רוזמרין רפואי).

פורמולה רפואית ניתנת כתמצית טיפולית ללקיחה יומיומית לפי ההוראות.

טיפים להתמודדות טובה עם צליאק

הצליאק משפיע לעיתים באופן דראסטי על יכולת צריכת המזונות של החולה, ולא קשה "להיכנס לדיכאון". במיוחד, אם פחמימות (כמו פסטה, בורקסים, לחם טוב עם איזה ממרח…) הם אוכל מנחם עבורינו. ה"התרגלות" לתזונה חדשה לוקחת זמן אבל אפשר לבחור בנקודת מבט אחרת, ולראות בהפרעה הזדמנות לייצר הרגלים חדשים, בריאים יותר, לא רק לרירית המעי שלכם אלא לכם, כייצור הוליסטי ומורכב. בחירה מודעת בתזונה בריאה תביא אתכם למקום בריא יותר, קל יותר, שמח יותר, ואולי אפילו תקחו איתכם חברים ובני משפחה – יש פה לא רק "ויתור", אלא גם רווח, עצום!

כדאי להוסיף סיבים תזונתיים לתזונה, וכדאי שהם יהיו ממקור טבעי. קליפות של ירקות (גזר, מלפפון, תפוח, תפוח אדמה ובטטה), ודגנים מלאים מכילים סיבים תזונתיים בשפע ומסייעים לתהליך טבעי ובריא של עיכול ולבריאות רירית המעי.