עבור רובנו טיפוח ושמירה על כישורים מנטאליים טובים הם חשובים מאוד. ישנן שיטות שונות לשיפור יכולת המיקוד וכוח הזיכרון, חשוב לדעת שככל שאנו מתבגרים תיתכן דעיכה טבעית בכישורים המנטאליים ולכן כדאי למצוא דרכים יעילות לשמור על יכולתנו להתרכז ולזכור.
מחקרים מראים שעם העלייה בגיל פוחתת כמות קולטני אצטילכולין במוח. קולטנים אלה מאפשרים תקשורת טובה בין נוירונים ומווסתים את האותות הזורמים בין תאי המוח. הירידה בכמות האצטילכולין במוח היא האחראית על היחלשות הזיכרון והתפתחות קושי בריכוז ומיקוד תשומת הלב.
לא תמיד קל לזהות סימנים של ירידה בכישורים מנטאליים. ישנן אינדיקציות מוקדמות שכדאי לשים אליהן לב, כך למשל כשאנחנו מגלים בעצמנו נטייה להיות מפוזרים יותר משהיינו בעבר, או כשאנחנו מתקשים להיזכר בפרטים שבעבר קל היה לנו לזכור (כגון שמות של אנשים שהיכרנו פעם, מקומות בהם ביקרנו בעבר, מילים מיוחדות, מילים בשפות נוספות בהן אנחנו שולטים ועוד).
חשוב לדעת שגם בגיל צעיר ניתן להשיג הגברת מיקוד וזיכרון, יכולות המשרתות אותנו בפיתוח קריירה כמו גם בחיי היומיום.
מיינדפולנס היא שיטה של מדיטציה פשוטה מאוד לביצוע המאפשרת גם הגברת מיקוד וזיכרון. טיפולים שיחתיים פרטניים מבוססי מיינדפולנס מייצרים מסגרת של התייחסות למה שעובד ומה שפחות עובד ברגע הזה, בהווה, במציאות הנוכחית ומספקים כלים להתמודדות פרופורציונית יותר – עם מה שהיה בעבר ומה שאנחנו חוזים שיהיה בעתיד. באינרסנס אנו נעזרים במיינדפולנס ("קשיבות" בעברית) כדי להפחית מתחים, להקל על עומס רגשי, להאיץ תהליכי החלמה, לשפר יכולות תקשורת, להשיג יותר שביעות רצון בזוגיות ועוד.
מיינדפולנס היא שיטה למיקוד תשומת הלב אל הרגע הנוכחי, כשאנחנו מודעים לרגע הזה קל יותר לעבד מידע, המחשבה אינה נודדת אל דברים שקרו בעבר ותשומת הלב אינה מתבזבזת על דאגות לגבי העתיד. תרגול מיינדפולנס במשך כמה דקות, מדי פעם בפעם (אין צורך להקפיד על תרגול יומיומי דווקא), יכול לשפר מאוד את הריכוז ולהגביר את המיקוד והזיכרון. מיינדפולנס יכולה גם לסייע בהימנעות מתגובות אוטומטיות, לשפר את הגמישות הקוגניטיבית, לסייע בקבלת החלטות ועוד.