מיינדפולנס היא לא מדיטציה – מה היא מיינדפולנס?
מיינדפולנס, או בעברית קשיבות, היא תרגול פשוט, שכל אחד יכול לעשות, ממש בכל רגע. עם זאת, מדובר בשינוי תפישתי עמוק, שמייצר שינוי אמיתי, בר קיימא, במצב שלנו – הבריאותי, הרגשי, ההוליסטי. מה זה בדיוק מיינדפולנס? איך מתרגלים מיינדפולנס? ולמה לשלב מיינדפולנס בטיפול? על כך ועוד, במאמר שלפניכם.
ההיסטוריה של המיינדפולנס
המתרגלים הראשונים של מיינדפולנס היו כנראה שייכים לזרם הויפאסנה, בתרגול הקרוי "סאטי" (Sati) שפירושו "ערנות המתרחשת בכל רגע, ומכילה את מה שקורה לי", פחות או יותר…
בשנת 1979 חנך הפרופסור ג'ון קסט-זין, האיש שאחראי להתפשטות המיינדפולנס במערב, הליך טיפולי בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מסצ'וסטס, שנועד עבור חולים שהרפואה הקונבנציונאלית לא יודעת לתת להם מענה, ושיש צורך להתמודד עם מתחים או תחושות אחרות אשר מעיבות על מצבם הבריאותי. התכנית הפכה להיות הצלחה מסחררת, היא גם קיבלה כינוי משלה – MBSR, Mindfulness Based Stress Reduction (הפגת מתחים באמצעות מיינדפולנס).
מאז ועד היום, הפרופסור קבט-זין כתב מספר רב של ספרים (קריאים ומקסימים), פרסם מספר הרצאות מרתקות ברשת והקים אפילו מרכז ללימודי MBSR למטפלים.
השיטה, מיינדפולנס, שהיא כאמור אינה "המצאה" של קבט-זין, אלא תרגול המבוסס על אמיתות עתיקות מאוד של מתרגלים רוחניים, נחקרת שוב ושוב בעשור האחרון (גם הדוקטורט שלי חקר את השפעות המיינדפולנס על מטופלות פריון, אגב, בהצלחה פנומנאלית באחוזי הכניסה להריון) ומתגלה כשיטה שממש מייצרת שינוי – בבריאות, בתפישת העולם, ביכולות, בזוגיות, ועוד.
שלושת העקרונות המנחים של תרגול מיינדפולנס
פרופסור ג'ון קבט זין כתב ספרים רבים באנגלית קלה לקריאה, בהם תיאר את תהליך המיינדפולנס. בספריו, סיפר קבט-זין על שלושה עקרונות לתרגול מיינדפולנס:
1 – מודעות (Awareness)
2 – היכולת לחוות את מה שקורה לי כרגע (Present Experience)
3 – ניטרול שיפוטיות בנוגע למה שקורה לי כרגע (Non Judgmental).
אם לפשט את המושגים האלה, שנראים אולי מורכבים, מדובר על היכולת שלי להביא את עצמי באופן מלא, נטול מאמץ, לכאן ולעכשיו, לנטרל את הדאגות מהאתמול ואת הציפייה / דאגה לקראת המחר, לבטל את ה"טייס האוטומטי" שכולנו מכירים שלפעמים מנהל נתחים גדולים מהיום יום שלנו, וליהנות (או לפחות לחוות) באופן נטול ביקורת, משועשע ואפילו קצת פסיבי, פשוט את מה שקורה לי כרגע.
מיינדפולנס – פשוט ועמוק
לפעמים, התרגול בקליניקה נראה סתמי וחסר משמעות. מה כבר קורה? אז הציפורים מצייצות? הן מצייצות כל בוקר, בשביל זה הגעתי עד כאן?…
אבל האמת היא, שהיכולת להקשיב לציפורים שמצייצות כרגע, לשקוע בזה, בחווייה העכשווית ולהחליף את ה"קשקשת" הבלתי פוסקת במוח בחווייה של עכשיו, היא תרופה נהדרת לחלק מהתחלואים שכל כך מאפיינים את הקיום שלנו בזמן הזה. הרי אין טעם להתעסק במה שכבר היה, ואולי גם אין טעם להתעמק כל כך במה שעוד לא היה. מה שאנחנו יודעים בוודאות שיש הוא מה שיש עכשיו – החיוך של הילד, הצליל של מי הכיור במטבח הזורמים, המגע של המכנס בעור. דברים פשוטים, נעימים, וקלים מאוד להכלה.
אני יכול לנסות את זה בבית?
גדולתה של המיינדפולנס היא שהתרגול שלה אינו מצריך את כל ההכנות המתישות שדרשה מאיתנו המדיטציה המסורתית, של פעם. אנחנו לא חייבים לכבות פלאפונים, להשתיק את העולם, להכין לעצמינו פינה – אנחנו גם לא חייבים לפנות עשרים דקות או להצליח להפסיק לחשוב במשך עשרים דקות. אפשר לתרגל מיינדפולנס גם דקה וצי שלוש פעמים ביום, ולראות שינוי אמיתי.
בהצלחה!
כתיבת תגובה