הסיבות הגופניות והרוחניות לקשיים בפריון
קושי להרות מוגדר כניסיון במשך שנה (ואצל נשים אחרי גיל 35-36 חצי שנה זה מספיק) לקיים יחסי מין מסביב למועד הביוץ וללא הגנה, ללא כניסה להריון. מוערך כי כארבעים אחוזים מן הזוגות בעולם המערבי כיום נתקלים בקושי להרות ומוצאים את עצמם ממתינים לחסידה שתגיע לבקר אותם. הסטטיסטיקה אומרת שבכל מחזור ביוץ תקין, עם קיום יחסי מין מתאימים לכניסה להריון הסיכוי להשיג הריון אצל זוג בריא עומד על כ – 20%, ולאחר חצי שנה של ניסיונות לפחות 80% מן הזוגות שמנסים להרות ישיגו הריון שיוביל ללידה. עם השנים החולפות, אנחנו רואים יותר ויותר זוגות (או רק נשים) פוקדים את המרכזים לטיפולי הפוריות ונקלעים אל תוך מחזורי טיפולים ארוכים ומתישים. בעוד טיפולי הפוריות מגדילים את הסיכוי אצל נשים וזוגות שצריכים קצת עזרה, הטיפולים הללו מכילים הורמונים לרוב, הופכים את ההמתנה לתינוק לתהליך קר, רפואי ומכאני, ומוציאים לפעמים את הכיף מהחיים בזמן ההמתנה. החומרים הניתנים לנשים במהלך הטיפולים עצמם גורמים לעיתים לתגובות לוואי לא קלות כמו השמנה, מצבי רוח (ואיך לא?), תגובות דלקתיות מקומיות, ועוד.
מתי נכון לפנות לקבלת עזרה רפואית וכיצד רפואה משלימה יכולה לעזור למטופלות פריון? על כך ועוד, במאמר שלפניכם.
הסיבות הפיזיולוגיות לאי פוריות
קודם כל, חשוב לדעת שאצל כ – 40% ממטופלות הפוריות מדובר במצב אידיופאטי – כלומר, לא נמצא גורם שאחראי לקושי להרות. מכיוון שיש מכלול של מנגנונים שצריכים לתפקד באופן מדוייק ומתוזמן והגוף צריך להיות מסוגל להכיל את ההריון – לא תמיד קל לשים את האצבע המכאנית שלנו על הנקודה בתהליך ש"תוקעת" את כל התהליך.
עם זאת, ישנם מצבים פיזיולוגיים פתולוגיים שמעכבים כניסה להריון, ביניהם:
אנדומטריוזיס – התפתחות של תאי שריר הרחם במיקומים פתולוגיים ויצירה של מוקדים דלקתיים באיברי המין והאגן, יכולה לגרום לעיוות של חלל הרחם ולקושי להחזיק הריון. התסמינים של אנדומטריוזיס הם דימום מוגבר במהלך הווסת, כאבים כרוניים או חדים במהלך קיום יחסי מין, בדימום הווסת באגן או בבטן התחתונה, תחושת לחץ או נפיחות באיזור הבטן התחתונה. איבחון של אנדומטריוזיס נעשה על ידי לפרוסקופיה / היסטרוסקופיה, אולטרה סאונד או בחלק מן המקרים אפילו רק בדיקה גניקולוגית.
מיומות / שרירנים ברחם – גידולים שפירים המתפתחים מתאים של שריר חלק ויכולים להתמקם או בתוך סיבי שריר הרחם, או פנימה אל תוך חלל הרחם, או החוצה אל חלל הבטן. התסמינים של שרירנים ברחם יכולים להיות זהים לאלה של אנדומטריוזיס (כאבים כרוניים או כאלה שבאים והולכים, תחושת אי נוחות, השפעה על דימום הווסת) ולעיתים אין תסמינים כלל.
ציסטות במערכת הרבייה – בשונה משרירנים, ציסטות הן בועיות מלאות בנוזל בדרך כלל. מקרה פרטי מעניין של ציסטות במערכת הרבייה הוא שחלות פוליציסטיות – ריבוי של ציסטות קטנות המתפתחות מזקיקי הביציות בשחלות, שמפריעות לתהליך הביוץ התקין.
כל המצבים המתוארים לעיל רגישים לשינויים הורמונאליים והם אופייניים לנשים בעיקר בגילאי הפוריות.
בכל המצבים המתוארים לעיל יש הרבה מה לעשות. ניתן כיום בהליכים לפרוסקופיים זעיר פולשניים להציע פתרון מקיף לפתולוגיות באיברי הרבייה מבלי לפגוע ביכולת להרות ולשפר משמעותית את הסיכוי להריון. אם בוחרים בהליך זעיר פולשני לטיפול בבעיה, מאוד חשוב לבחור רופא נשים מיומן כאשר מדובר בהליכים כאלה במהלך טיפולי פוריות, על מנת למזער את הסיכוי לסיבוכים שיפריעו לתהליך הכניסה להריון.
בנוסף, הריון דורש תפקוד הורמונאלי תקין ושחרור מספק של הורמונים נשיים שהראשיים שבהם הם אסטרוגן ופרוגסטרון. רק שחרור מספק ומתוזמן של הורמונים אלה יאפשר התפתחות תקינה של המחזור, יצירה של רירית חדשה, עבה ואיכותית לקליטת הריון בתחילת המחזור, ביוץ תקין והשרשה של עובר פצפון בשלב האחרון של המחזור.
התהליך הרוחני במצבים של הריון ארוך
אנחנו בקליניקה נמנעים מהשימוש במושג "קשיי פריון", בכלל לא ברור לי למה להכניס כל כך הרבה מחשבות רעות לתוך משפט כל כך קצר. אני אומרת – התחלנו תהליך? בואו נהיה בתוכו, בדיוק כמו שאם אנחנו נכנסים לאוטו, אנחנו רואים את עצמינו בדרך למקום היעד, ולא מדמיינים איך לא נגיע.
יש הריונות שלוקחים אצל נשים יותר מתשעה חודשים, זה בדיוק כמו שיש נשים שלוקח להן יותר זמן למצוא את בחיר ליבן. מבחינה רוחנית זה לא משנה כמה זמן אנחנו בדרך, כל זמן שנגיע לאן שהתכוונו להגיע.
התהליך הרוחני שתומך בתהליכי כניסה להריון מורכב ממשתנים רבים ושונים והוא אישי לכל אישה. בין השאר נבדוק את מוכנות הגוף להוות כר רך, נעים ומזין לתינוק שיתפתח בו; נבדוק את המוכנות הנפשית של האמא לעתיד להתמסר להריון ואחר כך לתינוק (זה הזמן לסגור פינות, לפנק את עצמך, כי אחרי שיש הריון הזמן שלך לעצמך יקטן); וכמובן את הזוגיות כתשתית לכל התהליך.
בקליניקה אפשר ורצוי לתמוך בתהליכי פוריות באמצעות פורמולות של צמחי מרפא ופרחי באך, שיכולים לעשות שינוי גדול עם פחות תופעות לוואי ביחס לחלק מן התרופות הניתנות עבור מטופלות פריון. הטיפול יכול להיות במקום הטיפול התרופתי, או להיות מתוכנן כך שיינתן במקביל אליו.
התהליך הרוחני שם קודם כל אותך במרכז – כי אלה החיים שלך, וחשוב שתיהני מהם ותפיקי מכל יום את המיטב. ההמתנה לתינוק היא לפעמים קשה והופכת את הימים לשום דבר פרט להמתנה ארוכה ומייסרת. זה לא צריך להיות ככה. אחר כך, אנחנו בונות קשר עם התינוק שלך, מוצאות אותו, מדמיינות אותו ומזמינות אותו אלייך.